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Registros recuperados : 15 | |
4. | | TAVARES, M. M.; FERRACINI, V. L.; FERREIRA, J. M. S.; PARAIBA, L. C.; TALAMINI, V. Multiresíduos de pesticidas em água de coco por UPLC-ESI-MS/MS. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 19.; CONGRESSO IBERO-AMERICANO DE QUÍMICA ANALÍTICA, 7., 2018, Caldas Novas, GO. Inovação para a química analítica sustentável: livro de resumos... Caldas Novas: SBQ: UFG: UnB, 2018. p. 369. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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5. | | QUEIROZ, S. C. do N. de; MORAES, S. G.; FERRACINI, V. L.; TAVARES, M. M.; IMEI, L. Degradação de glifosato por fotocatálise heterogênea utilizando filmes finos de TiO2 suportados em anéis de quartzo seguida de análise por cromatografia líquida com detecção por fluorescência. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE CROMATOGRAFIA E TÉCNICAS RELACIONADAS, 2., 2006, São Pedro, SP. Livro de resumos... São Pedro, SP: SIMCRO, 2006. Págs 244 Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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9. | | SOUZA, D. R. C. de; QUEIROZ, S. C. do N. de; FERRACINI, V. L.; PARAIBA, L. C.; TAVARES, M. M.; MORICONI, W. Análise de hidrocarbonetos policíclicos aromáticos (HPA's) em amostras de lodo de esgoto por GC-MS/MS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ESPECTROMETRIA DE MASSAS - BrMASS, 3., 2009, Campinas. Resumos... Campinas: Sociedade Brasileira de Espectrometria de Massas, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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10. | | PINHEIRO, L. R.; MUNIZ, A. V. C. da S.; DINIZ, L. E. C.; LEDO, A. da S.; PEREIRA, K. L. G.; TAVARES, M. M. F. Efeito da adição de BAP, ANA e carvão ativado na produção de massa de calos de cattleya labiata. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 18.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 5., 2011, Joinville. Resumos... Joinville: Sociedade Brasileira de Plantas Ornamentais e Associação Brasileira de Cultura de Tecidos de Plantas, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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11. | | SALARO, A. L.; KASAI, R. Y. D.; CARNEIRO, A. P. S.; SABARENSE, C. M.; HAGE, M. C. F. N. S.; TAVARES, M. M.; ZUANON, J. A. S. Suplementação de vitamina C em dietas para juvenis de trairão. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 1096-1102, ago. 2013. Título em inglês: Vitamin C supplementation in diets for giant trahira. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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12. | | FERREIRA, J. F.; ALMEIDA, G. B.; LINS, P. M. P.; TAVARES, M. M.; FARIAS, S. C. C.; QUEIROZ, S. C. do N. de. Study of insecticide translocation in coconut palm trees after using pressurized endotherapy. Analytical Methods, v. 14, n. 46, p. 4851-4860, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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13. | | SOUZA, D. R. C. de; ASSALIN, M. R.; QUEIROZ, S. C. do N. de; FERRACINI, V. L.; ROSA, M. A.; TAVARES, M. M.; FERREIRA, G. T. Validação de metodologia para análise de alguns herbicidas em água de rio por LC-ESI-MS/MS. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE CROMATOGRAFIA E TÉCNICAS RELACIONADAS, 12., 2008, Florianóplis. Livro de resumos... Florianóplis: Instituto Internacional de Cromatografia, 2008. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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14. | | AMORIM, J. N. E.; DINIZ, L. E. C.; MUNIZ, A. V. C. da S.; RAMOS, S. R. R.; TAVARES, M. M. F.; LINS, P. M. P.; ARAGAO, W. M. Caracterização preliminar de acessos de coqueiro gigante utilizando-se marcadores microsatélites. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012. Anais. Belém, PA. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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15. | | AMORIM, J. A. E.; DINIZ, L. E. C.; MUNIZ, A. V. C. da S.; RAMOS, S. R. R.; TAVARES, M. M. F.; LINS, P. M. P.; ARAGÃO, W. M. Caracterização preliminar de acessos de coqueiro-gigante utilizando-se marcadores microssatélites. In: CICLO DE PALESTRAS SOBRE USO DE MARCADORES MOLECULARES NA PESQUISA AGROPECUÁRIA, 1., 2012, Aracaju. Anais... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2012. p. 42-43. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 15 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
23/04/2019 |
Data da última atualização: |
04/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
NASCIMENTO, J. A. de A.; GOMES, L. K. S.; DUARTE, D. S.; LIMA, M. A. C. de; BRITTO, D. de. |
Afiliação: |
José Augusto de Almeida Nascimento; Laiane Keylla Silva Gomes; Dirliane Santos Duarte; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA. |
Título: |
Stability of nanocomposite edible films based on polysaccharides and vitamin C from agroindustrial residue. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Materials Research, v. 22, n. 3, e20190057, Mar. 2019. |
DOI: |
DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1980-5373-MR-2019-0057 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The agroindustrial residue from the production of acerola pulp is rich in residual vitamin C. Thus, aiming its extraction and stabilization, this work proposed the nanoparticle (NP) encapsulation via ionic gelation with subsequent preparation of nanocomposites (NC) film based on galactomannan matrix. NP were characterized and their stabilities were evaluated under different storage conditions (incidence of light, temperature and oxidizing atmosphere). The results by Dynamic Light Scattering (DLS) and Scanning Electron Microscopy (SEM) indicated homogeneous morphology, spherical shape and size of ~220 nm. Regarding the stability, the UV-visible spectrophotometric analysis showed a much lower degradation rate for encapsulated vitamin C, resulting in more than 30% of preservation compared with the non-encapsulated systems at the end of 15th day of storage. In agreement, the NC films also resulted in preservation of vitamin C mainly for the test in high temperature, which maintained about 80% of the initial concentration, whereas in the non-encapsulated condition this value fell to 45%. The morphological analysis of these films by SEM indicated good distribution of the NP in the galactomannan matrix. Thus, the results indicate the feasibility of using the ncapsulation method to estabilize vitamin C extracted from the agroindustrial residue of acerola. |
Palavras-Chave: |
Agroindustria; Encapsulamento de nanopartículas; Filmes comestíveis; Galactomanana; Goma de mesquite; Nanocompósitos; Nanoencapsulação; Polpa de acerola; Quitosana; Resíduo Agroindustrial. |
Thesagro: |
Acerola; Vitamina C. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196197/1/Douglas-2019.pdf
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Marc: |
LEADER 02384naa a2200325 a 4500 001 2108428 005 2023-07-04 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $aDOI: http://dx.doi.org/10.1590/1980-5373-MR-2019-0057$2DOI 100 1 $aNASCIMENTO, J. A. de A. 245 $aStability of nanocomposite edible films based on polysaccharides and vitamin C from agroindustrial residue.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe agroindustrial residue from the production of acerola pulp is rich in residual vitamin C. Thus, aiming its extraction and stabilization, this work proposed the nanoparticle (NP) encapsulation via ionic gelation with subsequent preparation of nanocomposites (NC) film based on galactomannan matrix. NP were characterized and their stabilities were evaluated under different storage conditions (incidence of light, temperature and oxidizing atmosphere). The results by Dynamic Light Scattering (DLS) and Scanning Electron Microscopy (SEM) indicated homogeneous morphology, spherical shape and size of ~220 nm. Regarding the stability, the UV-visible spectrophotometric analysis showed a much lower degradation rate for encapsulated vitamin C, resulting in more than 30% of preservation compared with the non-encapsulated systems at the end of 15th day of storage. In agreement, the NC films also resulted in preservation of vitamin C mainly for the test in high temperature, which maintained about 80% of the initial concentration, whereas in the non-encapsulated condition this value fell to 45%. The morphological analysis of these films by SEM indicated good distribution of the NP in the galactomannan matrix. Thus, the results indicate the feasibility of using the ncapsulation method to estabilize vitamin C extracted from the agroindustrial residue of acerola. 650 $aAcerola 650 $aVitamina C 653 $aAgroindustria 653 $aEncapsulamento de nanopartículas 653 $aFilmes comestíveis 653 $aGalactomanana 653 $aGoma de mesquite 653 $aNanocompósitos 653 $aNanoencapsulação 653 $aPolpa de acerola 653 $aQuitosana 653 $aResíduo Agroindustrial 700 1 $aGOMES, L. K. S. 700 1 $aDUARTE, D. S. 700 1 $aLIMA, M. A. C. de 700 1 $aBRITTO, D. de 773 $tMaterials Research$gv. 22, n. 3, e20190057, Mar. 2019.
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